Vaatehöyrystin – lue kaikki mitä vaatehöyrystimistä pitää tietää!

Vaatehöyrystin, höyrysilitin tai höyrystin – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vaatehöyrystin on kuitenkin niille ihmisille jotka vihaavat silitystä tai haluavat elämästään muuten vain helpompaa.

Vaatehöyrystimellä saat helposti silitettyä vaatteet ja freesattua kankaat, sillä höyryn hyvinä puolina on sen aktiivinen hajunpoisto, joka raikastaa tekstiilejä. Tässä artikkelissa on käsitelty kaikki mitä vaatehöyrystimistä pitää tietää!

Erityisen hyvin höyrysilitin toimii pehmeille ja herkille materiaaleille, kuten pellava- tai silkkivaatteille, mutta myös yhtälailla paksumpiin puuvillaisiin paitoihin kuten viskoosiin ja moneen muuhun. Ei siis huolta, halusitpa saada laskeutuvat pitkät mekot tai silkkiset mekot, kevyet bleiserit tai paksummat t-paidat sileäksi – vaatehöyrystimellä saat sen aikaiseksi. Onpa höyrystimellä saatu myös villakangastakistakin rypyt sileäksi!

Eikä kannata unohtaa, että etuliitteestään huolimatta, vaatehöyrystin sopii loistavasti myös verhojen, tyynynpäällisten, päiväpeitteiden ja muiden kodin tekstiilien silittämiseen.

Kodinkoneet ja -elektroniikka harvemmin on kovin mielenkiintoinen alue monelle meistä, mutta vaatehöyrystin on yksi niistä välineistä joiden nimeen vannovat useinkin juuri ne jotka ensimmäisen kerran vaatehöyrystintä pääsevät käyttämään.

Käytännössä markkinoilla on kolmenlaisia silittämiseen soveltuvia laitteita: perinteiset silitysraudat, silityskeskukset ja vaatehöyrystimet.

Silitysrauta tai höyrysilitysrauta

Näistä perinteinen silitysrauta tai höyrysilitysrauta toimii vaatehöyrystimen kanssa perusperiaatteeltaan samoin, mutta silitysrauta nimensä mukaisesti on rautaa, joka kuumetessaan painonsa ja lämpötilan kanssa saa silitettävän kohteen sileäksi.

Silityskeskukset

Silityskeskukset ovat usein niille joilta löytyy neliöitä käytettäväksi vaatehuollon tehtäviin. Silityskeskukset ovat usein suurikokoisempia, sillä näissä vesi sijoitetaan suurempaan vesisäiliöön joka on erillisessä alustassa. Höyry nousee rautaan letkua pitkin, joka tyypillisesti myös tehostaa silitystulosta. Tyypillisesti silityskeskukset tuottavat 2-3 kertaa enemmän höyryä kuin silitysrauta. Lisäksi koska vesi on sijoitettu erilliseen säiliöön, eikä silitysrautaan – on näiden silitysrautojen paino usein huomattavasti kevyempi kuin perinteisen silitysraudan.

Vaatehöyrystin

Vaatehöyrystin vaatteille on tyypillisesti pienikokoisempi yhtälailla sähköverkkoon kytkettävä laite, jossa on edeltäviä laitteita huomattavasti pienempi vesisäiliö. Vesisäiliössä oleva vesi tulee napista painamalla ulos vaatehöyrystimestä ja tällä tavoin höyryttää kankaan sileäksi. Vaatehöyrystimen hyviä puoli on pieni koko, joka tekee silittämisestä helppoa ja mahdollista myös jopa matkoilla. Huomioitavaa kuitenkin, että kovan raudan puuttuessa, ei vaatehöyrystin saa aivan yhtä tasaista lopputulosta kuin silitysrauta tai silityskeskus.

Vuoden paras hankinta

Ostin tämän kesällä ja veikkaan, että olen tässä ajassa käyttänyt tätä määrällisesti enemmän kuin silitysrautaa koko vuonna. Vaatekaappi tuntuu monipuolisemmalta, kun arkikäyttöön pääsee nekin vaatteet, joiden silittämiseen on aiemmin tuhraantunut liian monta minuuttia.
ida365

Pääsääntöisesti vaatehöyrystimen toimintaa ohjaa kuumuuden sijaan laitteen tuottama höyry. Laadukkaiden vaatehöyrystimien pää kuitenkin kuumenee ja tätä kautta silitystulos tehostuu entisestään, sillä lämmitetty pääty silittää höyryn kera tuotteet paremmin sileäksi.

Kuinka vaatehöyrystin toimii?

Vaatehöyrystimen käyttö on maalaisjärkiselle helppoa heinää:

 1. Vaatehöyrystimen sisälle laitetaan vesisäiliöön vettä
 2. Valmistellaan vaate henkarille roikkumaan tai johonkin muuhun paikkaan, jossa sitä kyetään silittämään ilman rypistymisvaaraa – osa vaatehöyrystimistä mahdollistaa myös vaakatasoisen höyryttämisen, osan kanssa kannattaa laittaa vaate henkarille tai ostaa erikseen vaateteline höyrystimen yhteydessä
 3. Höyrystin yhdistetään sähköjohdolla pistorasiaan
 4. Kun vaatehöyrystin on lämmennyt (vie maksimissaan minuutin), ota vaatteesta kiinni ja venytä vaatekappaleen kangasta vapaana olevalla kädelläsi
 5. Aletaan höyryttämään vaatehöyrystimellä ylhäältä alaspäin vetäen, niin että kangas muuttuu sileäksi. Suuntaamalla höyryn vaatekappaleen sisälle, tulee lopputuloksesta entistä parempi

Vaatehöyrystimen historia

Vaatekaupoissa on käytetty ammattitason vaatehöyryttimiä jo pitkään. Yleisesti näissä ammattitason höyrypuhdistimissa on käsiversioihin verrattuna suuremmat vesisäiliöt, pyörät alla, höyrystimen pää kuumenee tehokkaamman tuloksen saavuttamiseksi ja kokonaisuudessa on vaatepidike vaatteiden helpompaan höyryttämiseen.

Historiatietojen mukaan ensimmäinen versio vaatehöyrystimestä syntyi Kiinassa jo satoja vuosia sitten. Tällöin höyrystimen osat oli luotu litteästä metallipohjasta ja pannuista. Metallipannuille laitettiin tulisi hiiliä ja tällä kuumalla pannulla kyettiin sitten silittämään vaatteita. Aikojen saatossa evoluutio loi vaatehöyrystimestä erilaisia variaatioita, joissa lämmitysmuotoina toimivat niin bensiini, kuuma öljy, kerosiini ja monet muut.

Kaupallisille markkinoille sähköiset vaatehöyrystimet tulivat kuitenkin vasta 1900-luvun alkupuolella samalla poistaen aktiivista paloturvallisuusriskiä. Suurin suosio syntyi kuitenkin 1940-luvulla, pitkälti miesten hattujen myötä. Tällöin ihmiset käyttivät teepannujen höyryä poistaakseen rypyt hatuistaan, joten höyrystin luonnollisesti oli kuluttajille paljon mieluisampi tapa poistaa ryppyjä.

Vaatehöyrystin vai silitysrauta?

Onko vaatehöyrystin parempi kuin silitysrauta? Vaatehöyrystin vai silitysrauta onkin monen talouden osalta tenkkapoo-kysymyksiä. Kysymys on oikeastaan seuraavista seikoista:

 • Miten usein taloudessa silitetään? Jos tarve on päivittäistä tai useita kertoja viikossa ja neliöt ovat pieniä, on vaatehöyrystin ehdottomasti fiksumpi ja arkea helpottava valinta sillä tällöin silityslaudan esiin kaivaminen jää kokonaan pois. Lisäksi höyry on hellempi tapa silittää kuin kuuma silitysrauta.
 • Minkälaisia silityskohteet ja näiden kankaat ovat? Mitä paksumpaa ja rypistyvämpää kankaat ovat, sitä heikommin vaatehöyrystin pärjää silitysraudalle. Jos taas kankaat ovat ohuempia ja säilyvät luonnostaan sileämpinä, vaatehöyrystin on oikea valinta.
 • Käytetäänkö paljon vaatteita joiden materiaalit ovat kevyitä ja rypistyviä? Vaatehöyrystin soveltuu loistavasti kevyille kankaille, jotka ovat samalla myös herkkiä palamaan silitysraudalla.
 • Matkustatko paljon? Vaatehöyrystimet ovat silitysrautaan tai matkasilitysrautaankin nähden huomattavasti pienempiä, jonka myötä nämä on myös helppo napata matkaan mukaan.

Mikä tekee vaatehöyrystimestä hyvän? Siihen on monta näkökulmaa, mutta seikkaperäisesti siihen kannattaa uhrata muutama pennonen ja löytää itselleen sopivin lukemalla lisää alta.

Vaatehöyrystin-kokemuksia

Vaimo oli oikeassa

Omakohtainen ajatukseni ja kokemukseni vaatehöyrystimestä oli, että sillä ei missään nimessä kykene silittämään kauluspaitoja sileäksi yhtä laadukkaasti kuin silitysraudalla. Väänsimme tästä vaimon kanssa useaan otteeseen, että ostetaanko uusi silitysrauta vai vaatehöyrystin. Törmäsin kuitenkin eräässä vaatemyymälässä Philipsin perusmallin vaatehöyrystimeen ja mietin, että jos siellä – miksei sitten kotonakin. Kävin ostamassa omani Clas Ohlsonilta tarjouksesta 50 eurolla ja sain todella syödä sanani. Tästä kunnia ja pahoitteluni siis vaimolle – vaatehöyrystin on helpottanut arkea paljon, kun paidat saa sileäksi pienemmällä vaivalla. Paksummat kankaat kaipaavat edelleen silitysrautaa, mutta yli 90% silityksestä on korvaantunut höyryttimellä.

Villasukkien höyrytys

Varsinkin villasukkien kutojana höyrytys helpottaa valmiiden villasukkien viimeistelyä. Nyt olen aina kostuttanut pyyhkeen, levittänyt sen sukkien päälle ja painellut sitten silitysraudalla, joka sikäli toimii kyllä mutta kyllä vaatehöyrystimen kanssa villasukkien höyryttämisestäkin on tullut hauskaa!

En tule jatkossa käyttämään silitysrautaa

Mä sain tällaisen syntymäpäivälahjaksi juuri ja on aivan ihana. Kyseessä on vieläpä sellainen halpa Philipsin malli, mutta taitaa olla etten tule jatkossa enää silitysrautaa käyttämään käytännössä lainkaan. Jos käyttää jotain kauluspaitoja tms voi olla että kaulukset ja muut yksityiskohdat vaatii rautaa, mutta itse en käytä sellaisia. Kesämekot erilaisia materiaaleja, T-paidat ja keinokuitupaidat, kevyet kesähousut ainakin tuntuvat siliävän tuolla todella helposti. Säiliö laitteessa on sen verran pieni että jos olen pessyt koneellisen niin täytyy täyttää välillä.

anonyymi vauva.fi -keskustelija

Vaatehöyrystimen hinta ja paras vaatehöyrystin

Kuten monissa muissakin asioissa, halvalla ei saa hyvää. Vaikka houkutuksena olisikin ostaa Silvercrestin, Tokmannin tai Lidlin vaatehöyrystin halvan hintansa myötä, on usein järkevämpää laittaa muutama kymppi lisää ja tällä taata itselleen pitkäikäinen kumppani tulevaisuuden silityksiin. Halvan vaatehöyrystimen kanssa usein tuotteesta puuttuu kalkinpoisto, jonka myötä näistä tulee harmillisen usein roskiskamaa aivan liian nopeasti.

Vaatehöyrystimiä löytää siis alle 50 eurollakin, mutta laadukkaiden höyrystimien hinnat asettuvat 50-150€ hintaluokkaan. Mainitun hintaluokan yläpuoleltakin löytyy luksusversioita, joilla sitten saa lisää ominaisuuksia, kuten tehokkaamman höyryntuoton, lämmitetyn pään ja useampia höyryasetuksia erilaisille kankaille.

Vaatehöyrystimen ominaisuudet joihin kannattaa kiinnittää huomiota

Kaikki höyrystimet eivät siis ole samanlaisia, jonka vuoksi ostamisen yhteydessä on tärkeää kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

 • Vastuksen tehot: Vaatehöyrystimessä on riittävän tehokas vastus. Teho ilmoitetaan watteina (W). Tyypillisesti höyrystimien tehot ovat luokkaa 900 – 1500W. Hyvänä vinkkinä voisi sanoa että vastuksen tehon olisi suositeltavaa olla yli 1200W.
 • Jatkuva höyryntuotto: Kun höyrystimen tehot ovat riittävän suuret, on se kykenevä tuottamaan jatkuvaa höyryä paremmin. Jatkuva höyryntuotto ilmoitetaan grammaa per minuutti. Laadukkaimmat taatehöyrystimet tuottavat höyryä yli 20g/minuutissa. Parhaimmissa laitteissa luku voi olla jopa 40 grammaa / minuutti.
 • Vesisäiliön tilavuus, paino ja koko: Käytännöllisyyden osalta huomioitavaa on myös vesisäiliön tilavuus, jossa isompi säiliö mahdollistaa pidemmän höyrytyksen. Vesisäiliön koolla on myös luonnollinen vaikutus vaatehöyrystimen kokoon ja painoon.
 • Virtajohdon pituus ja turvallisuus: Lisäksi ota huomioon myös virtajohdon pituus, että se on varmasti riittävän pitkä sille alueelle missä tulet höyryttämään. Sekä mahdolliset turvatekijät kuten automaattinen virrankatkaisu.
 • Pääsääntöisesti kaikki vaatehöyrystimet lämpiävät alta minuutissa, joten tämä ominaisuus on harvemmin kenellekään dealbreaker.

Vaatehöyrystinten vertailu – katso mikä vaatehöyrystin kannattaa ostaa!

Philips vaatehöyrystin

Suomessa voisi karkeasti sanoa, että Philipsin vaatehöyrystimet ovat markkinajohtajia, sillä heidän valikoimastaan löytyy monessa eri hintaluokassa helppokäyttöisiä ja kuitenkin laadukkaita vaatehöyrystimiä.

Tässä pari eri hintaluokan vaatehöyrystintä hieman käyttötarpeista riippuen:

Philipsin vaatehöyrystin on loistava valinta arkikäyttöön, kun tarve on saada vaatteet sileäksi helposti ja nopeasti! Pienikokoinen ja nopeasti lämpiävä vaatehöyrystin varmistaa sileät tekstiilit, kankaasta riippumatta. Tällä vaatehöyrystimellä voit höyryttää helposti pysty- tai vaakatasossa.

Teho: 1300W
Jatkuva höyryntuotto: 24g / minuutissa
Vesisäiliö: 70ml, irroitettava

HINTA: 79,00€

Stockholm Steamery Cirrus 3 on sinulle, joka haluat vaatehöyrystimeltäsi ulkonäköä ja brändin, jonka käyttämisestä tulee ripaus luksusta. Monelle tämä vaatehöyrystin valikoituu ulkonäkönsä vuoksi, sillä tätä kehtaa pitää myös kotona esillä.

Tämä on vaatehöyrystin, jolla saat ulkonäön, mutta et kuitenkaan tingi tehosta!

Teho: 1500W
Vesisäiliö: 75ml

HINTA: 199,00€

Electrolux Refine 700 (E7HS1-4MN)

Pelien peli – vaatehöyrystin sille, joka vihaa silittämistä ja kaipaa vaatehöyrystimeltään tehoa. Telinemallinen höyrystin isoilla tehoilla pystyy tuottamaan yli 40 grammaa höyryä minuutissa, kun kannettavan vaatehöyrystimen määrät jäävät hieman yli 20 grammaan.

Tämä on vaatehöyrystin sinulle, joka haluat saada vaikeatkin kankaat sileäksi helposti!

Teho: 1400W
Jatkuva höyryntuotto: 40g / minuutissa
Vesisäiliö: 1800ml

HINTA: 199,00€

Suomessa kivijalasta ostettaessa, vaatehöyrystimiä löytyy niin Prisman, Gigantin ja Powerin hyllyistä.